Ga naar de homepage van Hendriks van Bergen en smulders accountants en belastingadviseurs.nl

Blog

Conservatoir beslag

 Door Henrie van Bergen - Accountant - administratieconsulent

  Ik zou graag een keer het conservatoir beslag met u willen bespreken. Een klant kreeg ineens te maken met een conservatoir beslag. Erg lastig, want ineens werd op van alles en nog wat beslag gelegd en de klant voelde zijn vrijheid ontnomen zonder ergens schuldig aan te zijn. 
Conservatoir beslag is een duur woord voor het beslag leggen op goederen e.d. die als het ware bewaard worden (geconserveerd) tot er een vonnis van de rechter aanwezig is. Maar wanneer doet iemand dat? Wanneer je verwacht je facturen niet betaald te krijgen of denkt een vordering te hebben welke niet betaald wordt.

Hoe het werkt? Je hebt een rechter nodig die dit besluit kan nemen. Een advocaat dient voor je een verzoek daarvoor in bij de rechter. De klant wordt daarin NIET geïnformeerd. De rechter kan dan heel snel een oordeel geven en wellicht zelfs binnen 1 dag een besluit hebben genomen. Het beslag kan feitelijk op alles worden gelegd, dus ook op de bezittingen van de klant of op de bankrekening. Nadat een rechter dit beslag heeft opgelegd, moet er wel binnen 2 weken een normale procedure worden opgestart en doe je dat niet, dan vervalt ook meteen weer het conservatoir beslag. Er zitten mogelijk ook risico‚Äôs aan een beslaglegging, want de klant kan bezwaar maken en wellicht eisen dat het beslag wordt stop gezet en bij verlies van de normale procedure zou je de klant nog een vergoeding moeten geven. Belangrijk is om goed te bepalen waar je aan begint, want het is wellicht ook een pressiemiddel richting klant om alsnog te gaan betalen, maar je kan verliezen en daardoor nog veel meer kosten voor je kiezen krijgen. Ook in dit geval, want mijn klant trof geen blaam.

Werk ze.

Henrie van Bergen - Accountant - administratieconsulent
 
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn