Ondernemersvraag

Ben ik verplicht een reiskostenvergoeding aan mijn werknemer te betalen? 16-9-2019
Als u met een werknemer een arbeidsovereenkomst sluit legt u in deze overeenkomst uw afspraken met hem of haar vast. De afspraken die u met elkaar overeenkomt worden beheerst door drie soorten regels. Datgene wat vast is gelegd in de wet, bepalingen van een cao voor zover er een cao op uw bedrijf van toepassing is en tot slot dat wat u vast legt in de arbeidsovereenkomst.

Bij wet bent u niet verplicht een reiskostenvergoeding te betalen voor de reiskosten voor woon- werkverkeer. Bij cao kan wel worden bepaald dat u een reiskostenvergoeding verschuldigd bent. Waar dit voorheen nog met regelmaat werd opgenomen in een cao is dat nu nog slechts bij enkele cao’s. Veel cao’s bepalen wel dat u als werkgever een kilometervergoeding moet betalen als uw werknemer met zijn eigen auto of vervoermiddel dienstreizen moet maken.
In alle andere gevallen komt u een reiskostenvergoeding voor woon- werkverkeer schriftelijk in uw arbeidsovereenkomst met uw werknemer overeen.

De hoogte van de reiskostenvergoeding voor woon- werkverkeer bepaald u zelf. Weet wel dat u fiscaal slecht 19 cent per kilometer mag vergoeden. Op hetgeen u meer vergoed wordt gezien als loon waarop loonbelasting moet worden ingehouden. Indien de mogelijkheden daarvoor zijn kunt u binnen de regels van de werkkostenregeling (WKR) toch onbelast een hogere kilometervergoeding verstrekken. De voorwaarden daarvoor leggen wij u uiteraard graag uit.

Wil u over dit onderwerp of andere werknemerszaken meer informatie neem dat gerust contact op met ons kantoor. Wij leggen u het graag uit.
 

Actueel nieuws

Internetconsultatie subsidieregeling duurzame inzetbaarheid De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een concept van de tijdelijke subsidieregeling
Initiatiefwetsvoorstel voorwaardelijke eindafrekening in dividendbelasting Bij de Tweede Kamer is een initiatiefwetsvoorstel ingediend dat een voorwaardelijke eindafrekening in de