Blog

Slapende dienstverbanden

woensdag 29 mei 2019
Door Henrie van Bergen- Accountant - administratieconsulent

  Een goede kennis was ondertussen al langer dan 2 jaar ziek. Ik vroeg hem of hij al ontslagen was? Hij gaf aan dat hij dacht dat dit vanzelf ging na 104 weken ziekte. Dat is helaas niet zo. 
 

Het dienstverband moet door de werkgever officieel worden opgezegd en anders praten wij over slapende dienstverbanden. Als een werknemer later toch weer arbeidsgeschikt wordt, zou hij dus weer bij de werkgever kunnen aankloppen om te komen werken, want hij is nooit officieel ontslagen, met mogelijk alle gevolgen van dien.

De werkgever zou dus feitelijk moeten kiezen om iemand na 104 weken ziekte te ontslaan. Voor de werkgever is er wel een nadeel bij ontslag. Je moet een transitievergoeding gaan betalen aan de werknemer. Echter, vanaf 1 april 2020 kan je bij het UWV daar een compensatie voor aanvragen.

Als je de werknemer niet ontslaat, omdat je bijna zeker weet dat hij nooit meer kan gaan werken, dan heb je ook geen verplichtingen rondom de transitievergoeding en mag je zelfs niet de wettelijk opgebouwde vakantiedagen niet uitbetalen. Dit betreft een moeilijke discussie, maar wellicht helpt de compensatieregeling vanaf 1 april 2020, ook al zijn daar ook regels aan verbonden.

Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Of heeft u naar aanleiding hiervan ons advies of onze hulp nodig? Dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen.

Henrie van Bergen - Accountant - administratieconsulent 
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn

Actueel nieuws

Parkeerbelasting verschuldigd bij stilstaan om te bellen De Gemeentewet staat toe dat gemeenten parkeerbelasting heffen. Het begrip parkeren houdt in het
Auto met transportschade is nieuw voor bpm Bij de registratie in Nederland van een personenauto of motorfiets moet belasting van