Blog

Van de BV naar een eenmanszaak?

vrijdag 16 augustus 2019
 Door Ton Hendriks - Accountant - administratieconsulent

  Vallen de resultaten in uw BV tegen? Overweegt u om de onderneming uit de BV te gaan voorzetten in een eenmanszaak? Zo'n overgang kan fiscaal voordelig uitpakken. 
Uw salaris uit de BV wordt omgezet naar winst uit onderneming en daarop zijn meerdere fiscale faciliteiten van toepassing. Bij een terugkeer uit de BV kunt u kiezen voor een fiscaal geruisloze of een ruisende terugkeer. Bij een fiscaal geruisloze terugkeer schuift de BV zonder belastingheffing door naar uw eenmanszaak. Dat klinkt mooier dan het in werkelijkheid is: de faciliteit van de geruisloze terugkeer kent veel complexe voorwaarden en daarom wordt deze regeling niet veel benut door MKB-ondernemers.

Als de stille reserves in de activa en passiva van uw BV beperkt zijn, is een fiscaal ruisende terugkeer uit de BV aan te raden, De beperkte heffing van vennootschapsbelasting over die stille reserves verdient u in de eenmanszaak wel weer terug door de afschrijving op de geherwaardeerde vermogensbestanddelen.

De overdracht van een gehele of gedeeltelijke onderneming is vrijgesteld van BTW-heffing. Gaat er bij de bedrijfsoverdracht onroerend goed van de BV over op u, dan is er bij de ruisende terugkeer overdrachtsbelasting verschuldigd.

Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Of heeft u naar aanleiding hiervan ons advies of onze hulp nodig? U mag voor meer informatie natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.

Ton Hendriks
 
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn

Actueel nieuws

Pilot webmodule DBA gestart De pilot van de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) is op 11 januari 2021 van start gegaan. Door
Verlenging afspraken grensarbeiders De staatssecretaris van Financi√čn heeft meegedeeld dat met Duitsland overeenstemming is bereikt over