Blog

Nieuw btw-identificatienummer; geef het tijdig door!

woensdag 23 oktober 2019
Door Rowan Cremers - Fiscalist

Sinds 10 oktober jl. stuurt de Belastingdienst eenmanszaken het nieuwe btw-identificatienummer (het btw-ID) dat vanaf 1 januari 2020 geldig is. Het is een persoonlijk, uniek nummer dat net als het huidige nummer bestaat uit: NL – negen cijfers – B – twee cijfers. 
 

Dit nummer vervangt het bestaande btw-identificatienummer, maar dan zonder dat daarin het Burgerservicenummer (BSN) is verwerkt. Daardoor is het nieuwe ID-nummer minder gevoelig voor identiteitsfraude. Het nieuwe btw-ID moet u met ingang van 1 januari 2020 gebruiken voor alle contacten met klanten en leveranciers.

Tip
Zorg ervoor dat u het btw-nummer tijdig aanpast op uw facturen, website en andere communicatiemiddelen. Daarnaast willen wij u erop attenderen dat wij het nieuwe btw-ID ook nodig hebben, wij dienen deze wijziging namelijk door te voeren in onze software zodat wij ook in de toekomst de btw-aangifte voor u kunnen verzorgen. Heeft u reeds een brief ontvangen met uw nieuwe btw-ID, stuur deze brief dan door naar ons per mail, post of geef een kopie van de brief even af op kantoor.

Handel in de EU
Drijft u ook handel in de Europese Unie? In dat geval is het nieuwe identificatienummer vanaf 1 januari 2020 te verifiëren in het uitwisselingssysteem voor btw-informatie (VIES). Dit is met name van belang voor de btw-teruggaaf uit andere EU-lidstaten.
Voor de btw-teruggaaf uit andere EU-landen blijft u (of wij als adviseur) inloggen met de huidige gebruikersnaam op het portaal op belastingdienst.nl/eubtw. Dit is het omzetbelastingnummer met daarvoor ‘NL’. De Belastingdienst geeft het nieuwe btw-ID door aan de EU-belastingdiensten, waarbij de verzoeken om btw-teruggaaf binnen komen.

Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Of heeft u naar aanleiding hiervan ons advies of onze hulp nodig? U mag voor meer informatie natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.

Rowan Cremers


 
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn

Actueel nieuws

Belastingplan 2021: een overzicht Het pakket Belastingplan 2021 (pakket BP 2021) bestaat uit acht wetsvoorstellen. Het pakket BP 2021 is zo
Belastingplan 2021: wijzigingen voor ondernemers Zelfstandigenaftrek Vorig jaar is besloten om de zelfstandigenaftrek met ingang van 2020 in acht stappen