Blog

Vanaf 1 maart controle op melding van een buitenlandse opdrachtnemer

woensdag 25 maart 2020
Door Henrie van Bergen- Accountant - administratieconsulent

Werkt u wel eens met buitenlandse opdrachtnemers die hier in Nederland tijdelijk komen werken, dan heb je weer een taak erbij gekregen als opdrachtgever.

De buitenlandse opdrachtnemers moeten zich verplicht melden via https://meldloket.postedworkers.nl/runtime/ en daar aangeven welke werkzaamheden ze verrichten, of ze daarnaast nog werknemers meebrengen en in welke periode ze deze werkzaamheden gaan verrichten. 

Als de opdrachtnemer zich heeft gemeld, krijgt u als opdrachtgever een melding vanuit het meldloket. Deze melding moet je controleren en beoordelen. Dit ben je verplicht en je moet verplicht de afwijkingen melden bij https://meldloket.postedworkers.nl/runtime/

Het meest belangrijke is nog, dat je als opdrachtgever ook in de gaten moet houden, of de opdrachtnemers zich wel gemeld hebben, want hebben ze dat niet gedaan, dan krijgt u ook niet automatisch een bericht. Hier moet je dus heel erg alert op zijn.

Een ander probleem kan zijn, dat uw opdrachtnemer ook een ander bedrijf inhuurt, wat je kan zien als onderaannemer. Daar hoeft u dan weer niets mee te doen, want dat is de taak van de opdrachtnemer. Als u maar geen factuur gaat ontvangen van het ingehuurde buitenlandse bedrijf. 

Er zijn meerdere partijen die hier naar gaan kijken, zoals de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de inspectie SVW en Belastingdienst en de Sociale Verzekeringsbank. En er staan grote boetes op, als blijkt, dat u niet gecontroleerd heeft cq. foutief beoordeeld heeft. 

De sectoren waar het op betrekking heeft zijn bouw, voedingsindustrie, zorg, land- en tuinbouw, schoonmaak en metaal en glazenwasserij.

Er bestaat een mogelijkheid om maar 1 keer te hoeven melden. Dit is van toepassing voor kleine bedrijven van 1 tot 9 werknemers en bedrijven die meldingsplicht hebben, maar binnen 100 kilometer van de Nederlandse grens gevestigd zijn vaker in Nederland aan het werk zijn. 

Helaas is een jaarmelding NOOIT van toepassing voor de sectoren bouw en uitzend.

De transportsector kent wat uitzonderingen, want het meeste transport is uitgesloten van melding en of ze kunnen gebruik maken van een jaarmelding bij goederenvervoer over de weg met Nederland.

Actie dus vanaf 1 maart 2020. Heeft u een opdracht nog lopen, welke voor 1 maart al is gestart, is men niet verplicht dit te melden en u hoeft dus niet deze opdracht te controleren.

Henrie van Bergen
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn

Actueel nieuws

Geen verlaagd btw-tarief voor digitale popevenementen De staatssecretaris van FinanciËn heeft Kamervragen beantwoord over de btw-heffing over digitale
Subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft een subsidieregeling voor de aanschaf van