Blog

Box 2, hoe werkt dat precies?

zaterdag 3 februari 2018
Door Rowan Cremers - Fiscalist

U valt in box 2 wanneer sprake is van een aanmerkelijk belang. Er is sprake van een aanmerkelijk belang wanneer u tenminste 5% van de aandelen of winstbewijzen van een B.V. in bezit heeft. De aandelen van uw fiscaal partner tellen hierbij ook mee.
Heeft u minder dan 5% van de aandelen of winstbewijzen in een B.V., maar heeft een familielid wel een aanmerkelijk belang in dezelfde B.V.? Dan heeft u ook een aanmerkelijk belang in deze B.V., dit wordt de meetrekregeling genoemd.

Het inkomen dat in box 2 valt, is het inkomen uit aanmerkelijk belang. Het zogenoemde inkomen uit aanmerkelijk belang bestaat uit dividend- en andere winstuitkeringen en uit vervreemdingsvoordelen. Een vervreemdingsvoordeel is de winst die wordt behaald op de verkoop van aandelen. De kosten die u maakt om het aanmerkelijk belang te verkrijgen zijn hierbij aftrekbaar. Deze inkomsten uit aanmerkelijk belang worden belast in box 2 tegen 25%.

Een kort voorbeeld:
Wanneer u bijvoorbeeld als directeur grootaandeelhouder (hierna: DGA) uw B.V. dividend laat uitkeren aan u als DGA ad € 100.000, zal er aangifte dividendbelasting moeten worden gedaan. U betaalt 15% aan dividendbelasting op het moment dat u aangifte dividendbelasting doet. Het totaalbedrag aan dividendbelasting bedraagt dan € 15.000. Vervolgens, bij het doen van aangifte inkomstenbelasting, wordt over de € 100.000 belasting betaald in box 2 uit aanmerkelijk belang. Het tarief is zoals gezegd 25%, dat zou dus betekenen € 25.000. U heeft echter al dividendbelasting betaald ad € 15.000, dit wordt gezien als ‘voorbelasting’ op de box 2 heffing. Met de aangifte inkomstenbelasting wordt dus als het ware de overige 10% belasting betaalt ad € 10.000, waardoor u dus in totaal € 25.000 (25%) belasting uit aanmerkelijk belang hebt voldaan. Het netto dividend komt dan neer op € 75.000. 

Voorziet u in het begin van het jaar dat er dividend uitgekeerd gaat worden en u dus met de aangifte inkomstenbelasting meer belasting moet betalen dan normaal het geval is? Met een voorlopige aanslag kunt u maandelijks, in termijnen, de belasting voldoen. Vergeet daarnaast niet om bij een dividenduitkering een notulen en een dividendnota op te laten maken.
 
Rowan Cremers - Assistent - fiscalist

 
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn

Actueel nieuws

Nieuwe regeling verdeling pensioen bij scheiding Er komt een nieuwe regeling voor de verdeling van pensioenen bij scheiding. Kern van de regeling is dat
Scholingsaftrek wordt subsidie De huidige scholingsaftrek wordt vervangen door een subsidieregeling. Deze regeling, de Stimulans